میراث فرهنگی و گردشگری

بوکان شهری از جنس تاریخ و فرهنگ

در محدوده امروزی شهر بوکان و اغلب روستاهای این شهرستان دهها محوطه، تپه باستانی و مناطق بکر و طبیعی گردشگری وجود دارند که در میان انها محوطه علی اباد با شواهدی از جنس مفرغ و قدمت ۵۰۰۰ ساله، روستاهایی با قدمت ۵ الی ۱۰ هزار ساله مربوط به دوره مس و سنگ، قلعه سرداران مکری با قدمت ۳ الی ۵ هزار ساله و محوطه قلایچی و غار قلایچی با قدمت ۲۸۰۰  الی ۳ هزار ساله که چند مورد آن در زیر بافت شهری دفن شده اند وجود دارد، که نمونه این تمدن وجود بیش از ۱۲۰۰ اثر شاخص تاریخی و فرهنگی که هم اکنون در موزه ملی تهران و سایر موزه های سراسر ایران اسلامی در گنجینه ها و ویترینها نگهداری و نمایش داده می شوند.

▫️به غیر از زادگاه اصلی خود شهرستان بوکان که به جهت عدم داشتن موزه باستان شناسی از بازگشت و نگهداری این اثار فاخر محروم مانده ایم لذا همه اینها ناشی از عدم اتحاد و یکپارچه‌گی مردمان این منطقه از دیارمان باعث وضعیت موجود شده که ما مسئولان میراث فرهنگی هم تا به امروز علی رغم مکاتبات و پیگیریهای مستمر نتوانسته ایم خواسته برحق دوستداران و انجمن های میراث فرهنگی را براورده نماییم، لذا همفکری، تعامل و علل الخصوص حفظ و صیانت از اثار تاریخی و شناسایی محوطه های بکر و ناشناخته تاریخی، گردشگری و طبیعت گردی و تحویل اثار موزه ای به این اداره و مطالبه گری جمعی می تواند نتیجه بخش احداث و راه اندازی موزه های باستان شناسی، مردم شناسی، صنایع دستی و حتی موزه سنگ در این شهرستان که از تمامی ظرفیتها و پتانسیلهای لازم برخوردار است شاهد همه اینها باشیم. اگر به جای تخریب میراث فرهنگی که ریشه چند هزار ساله در این شهرستان را دارد، با مطالبه گری و صیانت از همه داشته های تاریخی و فرهنگی شاهد توسعه زیر ساختهای تاریخی، فرهنگی، مردم شناسی، توسعه اقتصاد گردشگری و اشتغال و کار افرینی با ورود گردشگران و مسافران ورودی به این شهرستان را شاهد خواهیم بود. لذا  حفاری غیر مجاز نه تنها به تخریب و از بین رفتن آثار باستانی و تاریخی منجر می‌شود، بلکه تأثیرات  منفی بسیاری بر فرهنگ جامعه و آثار بازمانده از نیکان خواهد داشت.

▫️این فعالیت‌ها باعث از بین رفتن اطلاعات تاریخی و فرهنگی مرتبط با آثار باستانی می‌شود و ارتباط با گذشته و ریشه‌های فرهنگی ما را قطع می‌کند. همچنین آثار باستانی و تاریخی بسیار ارزشمند و حائز نگهداری و نمایش  هستند که به عنوان شاهدانی از تمدن‌ها و فرهنگ‌های گذشته برای ما ارزش تاریخی، آموزشی و هنری دارند که نمونه بارز آن اجرهای قلایچی هستند که کاردار سوئیس و مقامات عالی رتبه کشوری و خارجی را با خود به بوکان اورده بودند. اگر همه با هم و با اتحاد و حس مسئولیت پذیری در راستای صیانت و حفاظت از ریشه تاریخی و فرهنگی گذشتگان خود که متعلق به همه میباشد  تلاش کنیم این امر میسر خواهد شد. لذا با اطمیان و قاطعیت ضمن داشتن همه موزه های لازم شاهد توسعه اقتصاد گردشگری و ایجاد اشتغال پایدار در سطح شهرستان خواهیم بود و حتی می توانیم الگویی برای تمام ایران و جهانیان باشیم. اگر بوکان به «شهر فرهنگ و مهمانوازی» شهره خاص و عام می باشد به جهت حفظ و صیانت از داشته های تاریخی و فرهنگی هم این ظرفیت و پتانسیل را داریم که امیدوارم با خرد جمعی این خواسته به حق «به شهرستان متمدن تاریخ و فرهنگ ایران زمین بوکان خوش امدید» دست پیدا کنیم.

🖊 یادداشتی به قلم شورش محمدپور مسئول اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان بوکان جهت شفافسازی و تنویر افکار عمومی و عوامل حفاری غیر مجاز در  شهرستان بوکان

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا