
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی زاب ۲۴ ،در روزهای اخیر، گزارشهایی از شهروندان مبنی بر دریافت هزینه برای قرائت قرآن و کرایه دادن مساجد جهت برگزاری مراسم تعزیهخوانی منتشر شده که موجب نارضایتی عمومی شده است.
این موضوع در حالی مطرح میشود که سالانه مبالغی تحت عنوان «برات» برای روحانیون مساجد جمعآوری میشود، اما همچنان مردم ملزم به پرداخت هزینههای اضافی برای خدمات مذهبی هستند.
نقش مساجد؛ پایگاه دینی یا بنگاه اقتصادی؟
مساجد بهعنوان مراکز دینی و فرهنگی، همواره نقش اساسی در هدایت مذهبی، ایجاد همبستگی اجتماعی و ارائه خدمات رایگان به مردم داشتهاند.
اما گزارشها حاکی از آن است که در برخی از مساجد منطقه، رویههایی در پیش گرفته شده که با این رسالت معنوی در تضاد است.
دریافت هزینه برای قرائت قرآن و کرایهدادن مساجد برای مراسم، این پرسش را به میان آورده که آیا نقش این اماکن مقدس از کارکرد اصلی خود فاصله گرفته است؟
نقش هیئتامنا در مدیریت مالی مساجد
یکی از عوامل تأثیرگذار در این موضوع، نحوه مدیریت مالی مساجد توسط هیئتامنا است.
این نهاد که مسئولیت نظارت بر امور مسجد را بر عهده دارد، باید پاسخگوی نحوه هزینهکرد درآمدهای مسجد، کمکهای مردمی و وجوهی باشد که بهصورت نذورات یا برات برای روحانیون و خادمین جمعآوری میشود.
اگر چنین هزینههایی بهدرستی مدیریت نشوند، میتوانند موجب بدبینی و بیاعتمادی مردم شوند.
مسئولیت اداره اوقاف و مرکز بزرگ اسلامی چیست؟
شهروندان انتظار دارند که اداره اوقاف و امور خیریه و همچنین مرکز بزرگ اسلامی به این موضوع ورود کرده و شفافسازی لازم را انجام دهند.
بررسی منابع مالی مساجد، نحوه هزینهکرد کمکهای مردمی و میزان دریافتی خادمین، روحانیون و اعضای هیئتامنا از جمله مواردی است که باید تحت نظارت دقیق قرار گیرد تا از هرگونه سوءاستفاده احتمالی جلوگیری شود.
لزوم شفافیت مالی و رسیدگی به مطالبات مردم
مساجد همواره با کمکهای مردمی و نذورات اداره شدهاند و در صورت نیاز به منابع مالی بیشتر، این موضوع باید از طریق راهکارهای شفاف و قانونی مدیریت شود.
اتخاذ سیاستهایی برای افزایش شفافیت در هزینههای مساجد، ارائه گزارشهای مالی و نظارت مستمر بر عملکرد هیئتامنا، خادمین و روحانیون، میتواند از بروز چنین حواشی جلوگیری کند.
درخواست مردم از مسئولین
انتظار میرود که هیئتامنا، اداره اوقاف، مرکز بزرگ اسلامی و سایر نهادهای ذیربط، با بررسی این موضوع، اقدامات لازم را در راستای رفع نگرانیهای مردم انجام دهند.
همچنین، لازم است که ائمه جمعه، علمای دینی و رسانههای محلی، با روشنگری و مطالبهگری، نقش خود را در حفظ شأن و جایگاه معنوی مساجد ایفا کنند.
زاب ۲۴ بهعنوان رسانهای مردمی، پیگیر این موضوع خواهد بود و از مسئولین مربوطه درخواست دارد تا توضیحات شفافی در این زمینه ارائه دهند. مردم نیز میتوانند با ارسال نظرات و مستندات خود، در این مطالبهگری همراه باشند.
این اعتراضات از طرف اهل مسجد نیست بلکه از مخالفان خدا و پيامبر و مسجد در همه اطیاف است.
همواره مساجد خدمات رایگان دینی و آموزشی ارائه داده اند اما تا الآن چه کسی تشکری خشک و خالی کرده است؟؟؟؟ یا ارزش آن را فقط درک کرده است؟؟ درحالی که مردم برای خدمات رايگان هيچ ارزشی قايل نيستند.
*در دنيای امروز هر آموزشی هزينه دارد چه آموزشی با ارزش تر از قرآن که بايد هر کس طالب است با روح و جان هزينه آن را بپردازد.
*ماموستایان با براتی ناچيز بايد 24 ساعته در خدمت مردم باشند تعطیلی و مرخصی ندارند اما باز هم مردم طلبکارند ( البته بیشتر از جانب بی دینان و یک عده دين دار فريب خورده که از عقل و خرد خود استفاده نمی کنند)
*در مناطقی همچون استان کرمانشاه چيزی به نام برات ملا و خادم وجود ندارد اگر هم هست ماهیانه به 2 یا سه میلیون نمی رسد … حال خود قاضی باشيد- اگر وجدان داريد – با دو سه ميليون ماهيانه، مخارج يک کودک هم تأمين می شود؟؟!! تازه طلبکار هم می شوند؟؟؟!!!!
*اداره اوقاف و مرکز بزرگ هم وقتی حق دخالت دارند که حقوقی معقول برای ائمه جمعه و جماعت و حداقل در حد يک کارمند ساده که روزی اسما 8 ساعت کار می کنند، تعیین کند … نه کسی چون ماموستایان که کارشان 24 ساعته و چهار فصله است بدون تعطیلی و مرخصی و هیچ مزایایی!!!
*بعد مراسم تعزیه آن هم در مسجد کجایش يک فعاليت دينی و فرهنگی است؟؟؟ تعزیه ای که حتی با رعایت تمام شرایط در بهترين حالت طبق مذهب امام شافعی رضی الله عنه مکروه بوده و با مخلفات امروزی حرام هم بود و در مسجد هم برگزار می شود!!!!
*البته صد درصد خود ماموستایان مقصرند که صده های بدون چشم داشت و فقط محض رضای خدا فعالیت کرده اند .. اما با اين اوضاع اقتصادی حتی نان خشک هم را می خواهند از ماموستایان با بهانه رضای خدا قطع کنند … ماموستا در هر حال برای رضای خدا فعالیت می کند و وظیفه خود می داند … اما وظیفه شما به عنوان مردم و اهل محل و روستا چيست؟؟ نبايد هزینه خانواده ماموستا را برای رضای خدا تأمین کنيد تا او بتواند به امورات شما بپردازد و حداقل دغدغه خوراک و پوشاک خانواده اش را نداشته باشد؟؟!! حالا هزینه های آموزش و غيره فرزندان بماند.
*پس ژست حق به جانب نگيريد که هدف اسلام و دين مردم است و از کانال ضربه زدن به معيشت ناچيز ماموستايان می خوايد وارد شود که متاسفانه برخی مسلملاتن کوته فکر ندانسته فريب اين دشمنان را می خورد.
سپاسگزارم از انتقاد بجا و سازنده جنابعالی